Agroecological tourism in Cuba to strengthen local and sustainable food systems

Main Article Content

C. Leidy Casimiro Rodríguez

Abstract

The study proposes an agroecological tourism initiative in Cuba and the strengthening of this culture through the construction of knowledge and ethical values, norms of relationship between human beings and nature, from the agroecological transition, and an articulated network in family farms and rural communities. It also presents a diagnosis of the food systems, the possible impacts on the supply of tourism and new products in the local market that depend on endogenous resources, the need to introduce creative alternatives such as agroecological tourism, raise efficiency indexes, improve the quality of life of direct and indirect beneficiaries (including tourists) and contextualize practices for environmental improvement. The research is consistent with the agroecology and rural tourism policies developed by Minag and Mintur. Likewise, it plans to incorporate collective actions to provide experiential experiences that make it possible, on the one hand, to create opportunities and incentives for the incorporation of young people and rural families to the countryside, in sustainable ways of life, and on the other hand, to provide tourists with the enjoyment of cultural and socio-productive goods, while promoting respect for the ecological and cultural diversity of the territories.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Casimiro Rodríguez, C. L. (2022). Agroecological tourism in Cuba to strengthen local and sustainable food systems. Eco Solar, (80), 30-34. Retrieved from http://ecosolar.cubaenergia.cu/index.php/ecosolar/article/view/102
Section
Artículo original

References

Casimiro Rodríguez, L. (2016). Bases metodológicas para la resiliencia socioecológica de fincas familiares en Cuba [Tesis de Doctorado, Universidad de Antioquia]. Repositorio Institucional – Universidad de Antioquia.
Casimiro Rodríguez, L. y Casimiro, J. A. (2018). How to make prosperous and sustainable family farming in Cuba a reality. Elementa: Science of the Anthropocene, 6: 77. DOI: https://doi.org/10.1525/elementa.324
Casimiro Rodríguez, L. (14 de septiembre de 2021). Transición agroecológica, una oportunidad para las mujeres cubanas. IPS Inter Press Service en Cuba. https://www.ipscuba.net/genero/transicion-agroecologica-una-oportunidad-para-las-mujeres-cubanas/
García, A., Nova A. y Cruz B. A. (2014). Despegue del sector agropecuario: condición necesaria para el desarrollo de la economía cubana. En CEEC (Ed.), Economía Cubana: transformaciones y desafíos (pp. 197-260). Ciencias Sociales.
Intergovernmental Panel on Climate Change (2020). Climate Change and Land: An IPCC Special Report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems. Summary for policymakers. https://www.ipcc.ch/srccl/
Martín, G. J. (12-13 de marzo de 2019). EEPFIH Institución que promueve los Sistemas Agroenergéticos Sustentables y Resilientes para contribuir al desarrollo territorial. X Taller de Desarrollo Local. Universidad de La Habana, La Habana, Cuba.
Ministerio de Ciencia, Tecnología y Medio Ambiente (2019). Plan Nacional de Desarrollo Económico y Social al 2030. Visión de la Nación, Ejes y Sectores Estratégicos. Eje estratégico: Recursos naturales y medioambiente. https://www.cepal.org/sites/default/files/courses/files/2.1plan-nacional-2030-citma.pdf
Ministerio de la Agricultura (Minag) (2020). Balance de Uso y Tenencia de la tierra, 2018-2019. Dirección de Organización, Planificación e Información del Minag. 27pp.
Ministerio de la Agricultura (Minag) (2019). Información del Ministerio de la Agricultura a los participantes en el Seminario Internacional Sostenibilidad de los Sistemas Agroalimentarios Locales. Dirección de Organización, Planificación e Información del Minag.
Organización de las Naciones Unidas (ONU) (4 de noviembre de 2021). El precio de los alimentos sube a niveles no vistos desde hace una década. En: Asuntos económicos, Noticias ONU. https://news.un.org/es/story/2021/11/1499522
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO) (2017). El estado mundial de la agricultura y la alimentación. Aprovechar los sistemas alimentarios para lograr una transformación rural inclusiva. https://www.fao.org/3/I7658S/I7658S.pdf
Plan Nacional de Soberanía Alimentaria y Educación Nutricional [Plan SAN] (2020). 22 de julio de 2020 (Cuba).

Most read articles by the same author(s)