Local strategies for the integrated production of food and energy: experiences in their formulation

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Jesús Suárez Hernámdez
Oscar Bellido
Maikel Hernández Aguilera
Valentina Savran
Guillermo González

Abstract

Phase II of the Biomás-Cuba project (2013-2016) focused on the formulation and implementation of municipal strategies for integrated food and energy production (EMPIAE) in six Cuban territories, aimed at achieving food security, generating energy from the  biomass, treating and taking advantage of polluting residuals, improving degraded soils and generating income, jobs, local capacities and socio-economic impacts in rural groups with less access to energy, as well as improving living conditions in rural areas.  This contributes to improving the quality of life of the population through the implementation of national, sectored and local policies and strategies for the integrated production of renewable energy and food, in harmony with the environment.

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How to Cite
Suárez Hernámdez, J., Bellido, O., Hernández Aguilera, M., Savran, V., & González, G. (2020). Local strategies for the integrated production of food and energy: experiences in their formulation. Eco Solar, (72), 11-14. Retrieved from http://ecosolar.cubaenergia.cu/index.php/ecosolar/article/view/35
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Artículo original

References

Bellido, O. y Hernández, M. (2015). «Plan estratégico para la producción integrada de alimentos y energía renovable en el municipio Urbano Noris». Dirección Provincial de Planificación Física y Consejo de la Administración Municipal, Urbano Noris, Holguín, Cuba, 38 pp.
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Suárez, J. (2013). «Guía metodológica para la elaboración de la estrategia municipal de producción integrada de alimentos y energía». Proyecto Biomas-Cuba. Matanzas, Cuba: Estación Experimental de Pastos y Forrajes Indio Hatuey, 8 pp.