Job training from early ages: a current need

Main Article Content

Disney Prado Jiménez
Dumey Prado Jiménez
Renay Bernal Arcos
Yerlys Iglesias Oria

Abstract

In the current stage of transformation of the Cuban school, special emphasis has been placed on the comprehensive general education of students, which implies the formation of a work culture. Consequently, the objective of the study was to propose educational activities that contribute to the labour training of 3rd grade students of the Primary School III Congress of the PCC. In the research, theoretical, empirical and statistical methods were applied to determine the current state of the selected sample and from this to elaborate the proposal of educational activities aimed at solving the scientific problem, which is characterised by the level of involvement and the leading role of the students in exchanging and presenting their criteria and experiences related to the use of educational methods with their children, as well as the acquisition of knowledge about food sovereignty.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Prado Jiménez , D., Prado Jiménez , D., Bernal Arcos , R., & Iglesias Oria , Y. (2023). Job training from early ages: a current need. Eco Solar, (83), https://cu-id.com/2220/n83p24. Retrieved from http://ecosolar.cubaenergia.cu/index.php/ecosolar/article/view/117
Section
Artículo original

References

Camero Gutiérrez, O., Hernández González, L., González Lorenzo, N., Hernández Cañizares, D. y Olivera Lorenzo, M. (2022). La formación de la cultura alimentaria en la primera infancia del círculo infantil Nueva Generación. Ecosolar, 79, pp. 9-13. ISSN-1028-6004
Castro Ruz, F. (2 de septiembre de 2002). Discurso pronunciado en el acto de graduación de las Escuelas Emergentes de Maestros de la Enseñanza Primaria Periódico Granma ISSN: 0864-0424.
Cerezal Mezquita, J., Fiallo Rodríguez, J. y Patiño Rodríguez, M. R. (2000). La formación laboral de los alumnos en los umbrales del siglo XXI. La Habana. Editorial Pueblo y Educación. ISBN: 978-959-13-0642-5.
Cogollo Flórez, J. M., et. al. (2018). Relación entre Kaizen y cultura laboral en sistemas productivos. Revista Espacios, 39 (14). Pág. 10.
Díaz Pérez M. (2020). La Soberanía Alimentaria y Nutricional desde la perspectiva de un Observatorio Territorial. Coodes, 8(3). ISSN 2310-340X RNPS 2349 http://coodes.upr.edu.cu/index.php/coodes/article/view/393.
Gómez Trujillo E. A., Martínez Andrade E., Rivas García J. A., Villalobos Maradiaga E. M. (2016). La seguridad y soberanía alimentaria. Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático. Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, León, Nicaragua. 2(1). ISSN-e: 2410-7980.
Ley de Soberanía Alimentaria y Seguridad Alimentaria y Nutricional (Ley SSAN). (2022). 148/2022, GOC-2022-754-O77.
Morán Piñero, C., Leyva Figueredo, P. A. y Mendoza Tauler, L. L. (2023). Formación de la cultura laboral. Una mirada diferente. Luz, 22(1), 98-108, enero-marzo, 2023 Edición 94. III Época. ISSN 1814-151X.
Pérez González, P. A. (2017). Análisis epistemológico del concepto formación laboral. EduSol, 17(59).
Rodríguez Matos, R. (2017). Actividades educativas para orientar a las familias de los escolares que presentan manifestaciones de agresividad de la escuela primaria Ciro Frías Cabrera del municipio Imías. Revista: Caribeña de Ciencias Sociales: 2254-7630.
Soria, R. (2008). Emprendurismo, cultura, clima y comunicación organizacional y su aplicación a la pequeña y mediana empresa en la Zona Metropolitana de Guadalajara, México. México: Red Académica Iberoamericana Local Global.
Valdés Ambrosio, O. (2017). Complejización de un modelo de cultura laboral migrante. http://hdl.handle.net/20.500.11799/69257.

Most read articles by the same author(s)