The formation of food culture in early childhood at the nueva generación day care center
Main Article Content
Abstract
The article addresses aspects related to food culture in early childhood, whose objective is related to presenting and developing activities with the children of the “New Generation” day care center in Zaza del Medio, under the approach of forming motivations and modes of action on the production and consumption of food on agroecological bases and a food culture consistent with its principles, from the dimension of education and personal social development. In the development of the research, the methods used were: analytical-synthetic, inductive-deductive, as well as documentary analysis. Within the techniques, the interview and participant observation were applied to verify their involvement in the oriented tasks. The activities carried out contributed to the formation of new values and habits in the production and consumption of food by children and their families, as well as the articulation with other projects and institutions in the community.
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
References
Colectivo de autores. (2019). Constitución de la República de Cuba, art 77. La Habana, Cuba. 24 p.
Díaz-Canel, M. (14 de octubre de 2019). «Crear y aportar desde la Universidad» Periódico Granma. p. 5.
Díaz-Canel, M. (27 de abril de 2020). «Producción de alimentos tarea de todos los días» Periódico Granma. p.2.
FAO, FIDA, OMS, PMA y UNICEF. (2019). «El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo 2019. Protegerse frente a la desaceleración y el debilitamiento de la economía». Roma, FAO. 256 p.
García, O. (2017). «Los círculos infantiles en Cuba: una obra de la Revolución». Revista Laplage, 3 (1), (117-126). DOI: https://doi.org/10.24115/S2446-6220201731240p.117-126Atri
González L, N. Casimiro R, L. Pimienta G, M. Alba H, D. Pérez C, M. (2020). «Impacto del proyecto Miel en los años en la cultura alimentaria del adulto mayor en Zaza del Medio». Revista Eco Solar, (73). Tomo 12 folio27. ISNN 1028-6004.
Macias M, A.I. Gordillo S, L.G Camacho R, E.J. (2012). «Hábitos alimentarios de niños en edad escolar y el papel de la educación para la salud» Rev Chil Nutr , 39(3), (40-43). DOI: https://scielo.conicyt.cl/pdf/rchnut/v39n3/art06.pdf
Moreno V, J.M. Galiano S, M.J. (2015). «Alimentación del niño preescolar, escolar y adolescente». Revista Pediatría integral, 19(4), (268-276). DOI: https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2015/xix04/05/n4-268- 276_Jose%20Moreno.pdf
Plan SAN. (2020). Plan de Soberanía Alimentaria y Educación Nutricional de Cuba. 52 p.
UNICEF. (2019). «Niños, alimentos y nutrición». Estado Mundial de la Infancia, (1-24). DOI: https://www.unicef.org/media/61091/file/Estado-mundial-infancia-2019-resumen-ejecutivo.pdf
Vázquez, M. (2017). «Programa docente de formación de profesores en cultura alimentaria para adultos mayores». [Tesis de Maestría, Universidad de la Habana]. La Habana, Cuba.